Candybar - atrakcja na wesele

Candy bar – weselny stół ze słodkościami

Myśląc o słodkościach na weselnym stole, zwykle rozważa się wygląd i smak tortu. Od kilku sezonów jednak organizatorzy uroczystości proponują ciekawe rozwiązanie w postaci candy baru – dodatkowego stołu zastawionego słodyczami i przekąskami, do którego goście mają dostęp przez całą noc. Podoba Ci się ten pomysł? Koniecznie sprawdź, jak zaaranżować taki słodki kącik na Twoim weselu.

Weselny stół ze słodkościami

Słodki stół na wesele nie musi być ogromny – oczywiście z racji ilości podawanego jedzenia w trakcie wieczoru. Dlatego chcąc wprowadzić dodatkowy słodki element, warto postawić na niewielkich rozmiarów blat z ciekawymi deserami. Dobrym pomysłem jest zaaranżowanie go w taki sposób, aby wpisywał się w klimat wydarzenia – powinien pasować do motywu przewodniego i pozostałych dekoracji. Dodatkowo oprócz motywu przewodniego w postaci np. Paryża, oldschoolowej cukierni czy stoiska ze słodyczami, warto przemyśleć wprowadzenie jednego, dominującego koloru. Wiele osób decyduje się na pudrowy róż, błękitny czy modny w tym sezonie fiolet. Po zaplanowaniu sposobu aranżacji, należy się zastanowić nad pasującymi deserami. Pastelowy look doskonale dopełnią urocze muffinki i lizaki z zawiązanymi wstążkami, a także duże, szklane słoje wypełnione cukierkami i innymi łakociami. Natomiast paryski szyk i elegancję podkreślą zapożyczone z francuskich ulic makaroniki i owoce w karmelu.

candybar_na_weselu

Candy Bar – co powinno się na nim znaleźć? 

Szczególnym typem weselnego stołu ze słodkościami jest candy bar. Taki rodzaj aranżacji zyskał sobie uznanie wielu osób i nie schodzi z czołowych miejsc na liście weselnych hitów od kilku dobrych sezonów. Swoją charakterystyką nawiązuje do vintage’owych stoisk ze słodyczami w amerykańskich galeriach handlowych i wesołych miasteczkach. Kolory, jakie najczęściej pojawiają się na takich blatach to delikatny, pudrowy róż oraz odcienie błękitu i zieleni, które wraz z minimalistycznymi dekoracjami, doskonale wpisują się w trendowe style, takie jak surowy minimalizm, styl rustykalny czy retro klimat minionej epoki. Oczywiście możesz zamówić całość w specjalnej firmie cateringowej lub zaprojektować i stworzyć samemu. Ceny za tego typu usługę w firmach cateringowych wahają się od 700 do nawet 3 000 złotych. Z powodzeniem jednak candy bar możecie przygotować sami. Do takiej aranżacji warto sięgnąć po specjalne dekoracje: drewniane napisy, kwiaty – zarówno sztuczne, jak i żywe, wstążki, konfetti, kolorowe lampiony, drewniane latarenki, a także szklane lub kolorowe słoje i pojemniki, w których umieścisz cukierki, drażetki, lizaki i wiele innych. Wszystkie wymienione elementy są łatwo dostępne – znajdziesz je w sklepach lub specjalnych wypożyczalniach dekoracji weselnych. Oprócz cukrowych, gotowych produktów, możesz zdecydować się na owoce w karmelu lub czekoladzie, które pięknie wyglądają na zdjęciach, a także mniej oczywiste desery: musy owocowe, kremy, lody, a nawet świeży popcorn i wata cukrowa. Jeżeli na swoim weselu nie planujesz umieszczać dodatkowych atrakcji w postaci fotobudki czy ciekawej księgi gości, warto zainteresować się właśnie słodkim stołem, który spełni wiele funkcji jednocześnie. Jeżeli dopracujesz szczegóły w postaci ciekawych karteczek, podpisów, zabawnych dodatków – uzyskasz nie tylko unikatowe miejsce na sali weselnej, ale także piękne tło ślubnych zdjęć.

Candy bar to prawdziwy hit przyjęć weselnych organizowanych w ostatnim czasie. Jego największą zaletą jest to, że dobrze zaaranżowany może spełnić wiele funkcji – oprócz słodkich przekąsek, wniesie do Twojej uroczystości dodatkową atrakcję dla gości oraz wspaniałe tło do zdjęć. Dlatego właśnie warto rozważyć przygotowanie stołu ze słodkościami również na swoim weselu 🙂